Административният съд във Варна потвърждава Решение №125/30.10.2023 г. на Общинската избирателна

...
Административният съд във Варна потвърждава Решение №125/30.10.2023 г. на Общинската избирателна
Коментари Харесай

Съдът потвърди решение за избор на общински съветници на ОИК- Долни Чифлик

Административният съд във Варна удостоверява Решение №125/30.10.2023 година на Общинската изборна комисия (ОИК) – Долни Чифлик. Оспореното решение № 125/30.10.2023 година на ОИК - Долни Чифлик е признато въз основа на резултатите, отразени в протокола на Общинската изборна комисия.
Всичко по тематиката: Местни избори 2023 1131
В претекстовете си съдът сочи, че вярно, на база на регистрираните резултати, същите са разпределени сред пет партии и обединения, посочени в протоколи, неразделна част от оспореното решение, като спор по този въпрос, както и по избрания брой на мандатите им в актуалното произвеждане няма. Съдът приема, че с цел да е основателна жалбата, жалбоподателят следва да откри, че в хода на изборния развой са позволени основни нарушавания, които опорочават напълно изборните резултати или в случай че не бяха позволени, жалбоподателят би получил действителни гласове, задоволителни, с цел да бъде определен за общински консултант, оповестяват от съда.

В хода на производството такива доказателства не са събрани.

Твърденията на жалбоподателя за голям брой ремонти в протоколите на СИК, за погрешно отчитане на действителните и недействителните бюлетини, включително и изказванието, че не му доближават 9 гласа, не са конкретизирани до степен да обосноват нуждата от събиране на доказателства в посока на изказванията, а от позволените от съда доказателства, са останали недоказани.

В претекстовете си съдът показва, че макар дадената неколкократно опция на жалбоподателя да дефинира ясно и тъкмо нарушаванията, които са довели до незаконност на оспореното решение, такова не бе направено. В решението си съдът доближава до извода за неоснователност на жалбата. Съдът намира, че Решение № 125/30.10.2023 година на ОИК - Долни Чифлик, с което е избран изборния резултат от творби избор за общински съветници в община Долни Чифлик, е взето от способен орган - Общинска изборна комисия и е обективирано в предписаната от закона писмена форма, в сходство с задачата на Избирателния кодекс (ИК), а точно да бъде определен орган на изпълнителната власт в Общината – Общински съвет, в сходство с изразения избор на гласоподавателите.

Със същото са разпределени мандатите за общински съветници по кандидатски листи на политически партии и обединения, получили действителни гласове не по-малко от общинската изборна квота, и са оповестени за определени за общински съветници 21 претенденти на партиите и обединенията. Съдът показва, че при приемане на решението са спазени административнопроцесуалните правила, регламентирани в ИК. Същото е издадено въз основа на получените данни от протоколите на СИК, обективирани в Протокола на ОИК за избор на общински съветници, показва в решението си съдът. В умозаключение съдът приема за правилни, посочените в него крайни резултати от гласуването, относими към сегашния спор.

Решението може да се апелира с касационна тъжба пред Върховния административен съд на Република България в 7-дневен период.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР